Αυτό το πρόσωπο, είναι μέρος κληρονομιάς μιας εικόνας, με την οποία μεγαλώσαν γενιές, η οποία εμφανίστηκε στο National Geographic τον Ιούνιο του 1985.
Μια Αφγανή, το κορίτσι με τα πράσινα μάτια.
Ο Στηβ Μακ Κάρι την είχε βρει στο Πακιστάν, σε έναν καταυλισμό προσφύγων.
Ήταν ένα δωδεκάχρονο κορίτσι, σε εκείνη την πολύ διάσημη φωτογραφία.
Το όνομά της είναι Σαρμπάτ και δραπέτευσε από το Αφγανιστάν στα έξι της χρόνια, μαζί με την γιαγιά της και τον μικρότερο αδελφό της αφού και οι δύο γονείς της σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς της περιοχής.
Συμφώνησε να ποζάρει για τον Μακ Κάρι υπό τον όρο ότι δεν θα χαμογελούσε, επειδή σύμφωνα με τους κανόνες της φυλής της, μια γυναίκα που εμπιστεύεται αγνώστους πρέπει να τιμωρηθεί.
Χάρη σε αυτό το πλάνο, η Σαρμπάτ, γίνεται παγκοσμίως γνωστή, παρόλο που δεν το ξέρει, επειδή, φυσικά, δεν υπήρχαν τα μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό.
Είκοσι χρόνια αργότερα, ο σπουδαίος φωτογράφος επιστρέφει στην Πεσαβάρ, στην πόλη του Πακιστάν, με έναν στόχο… να ξαναβρεί το πιο διάσημο μοντέλο του.
Δεν ήξερε καν πώς την λένε, αλλά, δείχνοντας τη φωτογραφία, τελικά τον πήγαν σε έναν καταυλισμό προσφύγων όπου θα μπορούσε να την βρει. Την αναγνωρίζει από τα μάτια και τα χείλη της.Δυστυχώς, πέρασε μια μάλλον σκληρή ζωή.
Πέρασαν χρόνια και η Σαρμπάτ, έχει περάσει τα σαράντα.
Το 2014 η πακιστανική αστυνομία ”έδιωξε” την κοπέλα από το Αφγανιστάν για παραποίηση εγγράφων αυτής και των παιδιών της σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πάρει επιτέλους πακιστανική υπηκοότητα μετά από σαράντα χρόνια.
Σήμερα η Σαρμπάτ Γκουλά, βρίσκεται στην Ιταλία, στην πατρίδα εκείνου του ιδιοφυούς Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα, στην Φλωρεντία, για να κλείσει ίσως οριστικά ο κύκλος της διαμονής, της Μόνα Λίζα του αιώνα μας.