ΑρχικήΔιαφοραOι Έλληνες της Νότιας Ιταλίας, η κοινότητα των Γκρίκο

Oι Έλληνες της Νότιας Ιταλίας, η κοινότητα των Γκρίκο

Οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας ή Γρίκοι ή Γραίκοι ή Γραικάνοι, είναι η κύρια ελληνική μειονότητα της νότιας Ιταλίας, η οποία βρίσκεται κυρίως στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα (Απουλία) στην χερσόνησο του Σαλέντο, και της Καλαβρίας.

Θεωρούνται πως είναι οι εναπομείναντες πληθυσμοί των ελληνικών αποικιών της αρχαιότητας, της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia) και των κατόπιν Βυζαντινών κατοίκων της νότιας Ιταλίας.

Η παρουσία ελληνικών φύλων στη νότια Ιταλία χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, όταν και εγκαταστάθηκαν μετά από διαδοχικά κύματα μεταναστεύσεων, ξεκινώντας από τον αρχαιοελληνικό αποικισμό της νότιας Ιταλίας και Σικελίας τον 8ο αιώνα π.Χ. έως και τις Βυζαντινές μετακινήσεις προς την Ιταλία ιδιαίτερα μετά την περίοδο των Οθωμανικών κατακτήσεων.

Κατά τον Μεσαίωνα οι τοπικές ελληνικές κοινότητες απομονώθηκαν και διασκορπίστηκαν. Σύγχρονες γενετικές μελέτες επιβεβαιώνουν τη μακροχρόνια γενετική απομόνωση των ελληνόφωνων της Καλαβρίας.

Αν και οι περισσότεροι Έλληνες της κάτω Ιταλίας έχουν πλέον ιταλοποιηθεί πλήρως με την πάροδο των αιώνων, η κοινότητα των Γκρίκο κατόρθωσε να διατηρήσει τον χαρακτήρα της ελληνικής της ταυτότητας, καθώς και τις παραδόσεις, γλώσσα και ξεχωριστή κουλτούρα (15% των επωνύμων στην επαρχία της Ρέτζιο Καλάμπρια έχουν Ελληνική προέλευση) αν και η καθημερινή έκθεση στα ιταλικά ΜΜΕ και ανταλλαγές με άλλα σημεία της Ιταλίας έχουν βαθμιαία διαβρώσει την κουλτούρα και τη γλώσσα τους.

Παραδοσιακά μιλούν τη γλώσσα Γκρίκο η οποία είναι μια διάλεκτος της Ελληνικής γλώσσας. Κατά τα πρόσφατα χρόνια, ο αριθμός των ομιλητών της γλώσσας έχει μειωθεί κατά πολύ, με τους νεότερους να χρησιμοποιούν κυρίως την Ιταλική γλώσσα πλέον.

Στο θρήσκευμα, είναι κυρίως Βυζαντινοί Καθολικοί και ανήκουν στην Ιταλοβυζαντινή Καθολική Εκκλησία, καθώς διαθέτουν και μια Ρωμαιοκαθολική μειονότητα.
Το όνομα Γκρίκο(ς) προέρχεται από την παραδοσιακή ονομασία για τους Έλληνες στην Ιταλική χερσόνησο, και πιστεύεται πως έχει αποδοθεί έτσι περιγράφοντας την αρχαία ελληνική φυλή των Γραικών, οι οποίοι σύμφωνα με το μύθο πήραν το όνομά τους από τον Γραικό, και ήταν μια από τα πρώτα ελληνικά φύλα που αποίκησαν την Ιταλία.

Η περιοχή, η οποία έγινε αργότερα γνωστή ως Magna Graecia (Μάγκνα Γκραέκια, Μεγάλη Ελλάδα), πήρε την ονομασία της από αυτούς. Οι λαοί της αρχαίας ιταλικής χερσονήσου και αργότερα και οι Ρωμαίοι, χρησιμοποίησαν αυτόν τον όρο, για να περιγράψουν και όλους τους υπόλοιπους Έλληνες, και οι παραλλαγές του όρου αυτού με την πάροδο των αιώνων επικράτησαν σε όλες σχεδόν τις ξένες γλώσσες της Δύσης ως η ονομασία των Ελλήνων.

Τελευταία Αρθρα

Αναγέννηση Καρδίτσας, η ίδρυση και η ιστορία της ομάδας

Ο Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Καρδίτσας 1904 είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στην...

Αλκέτας Παναγούλιας! Μεγάλη μορφή του Ελληνικού ποδοσφαίρου

Ο Αλκέτας Παναγούλιας γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1934 στην Θεσσαλονίκη. Το 1949 έκανε τα πρώτα...

Όταν ο Νίκος Σαργκάνης έγινε το «Φάντομ»

Στις 15 Οκτωβρίου 1980, η Εθνική μας ομάδα κέρδιζε 1-0 την Δανία στην Κοπεγχάγη...

Μάρκο Γιάριτς, απο το Περιστέρι ως και το NBA

Ο Μάρκο Γιάριτς είναι Σέρβος πρώην επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής. Έχει ύψος 2,01 μ. Εκπροσώπησε την Εθνική Γιουγκοσλαβίας...

Παρομοια αρθρα

Mαραβίγια Μαρτίνεζ: ”Ο Μαραντόνα ήταν πάνω απ’όλα”

"Ο Diego Maradona με πήρε στο τηλέφωνό την ημέρα που θα πάλευαμε τον Chavez. Το...

Ο σπουδαίος συνθέτης, Μίμης Πλέσσας

Ο Μίμης Πλέσσας, ήταν Έλληνας μουσικός, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας με διεθνείς διακρίσεις.Γεννήθηκε...

Χατζηχρήστος, ένας απο τους σημαντικότερους Έλληνες κωμικούς

''Δεν ήμουν κανένας αληταράς,ούτε χαρτοπαίχτης που τα 'παιζα,ούτε ιππόδρομο, ούτε τίποτα.Τα λεφτά δεν τα...