ΑρχικήΠοδοσφαιροMάριο Κέμπες, ο εμβληματικός αργεντίνος επιθετικός!

Mάριο Κέμπες, ο εμβληματικός αργεντίνος επιθετικός!

Mάριο Κέμπες, ο εμβληματικός αργεντίνος επιθετικός!

Γεννήθηκε στο Μπέλε Βίλε, μία μικρή πόλη με ποδοσφαιρική παράδοση, στα μέσα της απόστασης μεταξύ Ροζάριο και Κόρδοβα.

Ο πατέρας του, επίσης ποδοσφαιριστής, τον ενέπνευσε να ασχοληθεί σε νεαρή ηλικία, αρχίζοντας από την ηλικία των εφτά ετών.

Ξεκίνησε την καριέρα του από μικρής δυναμικότητας ομάδες της χώρας του, κάνοντας το ντεμπούτο του με την ομάδα Ατλέτικο Σεντράλ, στην πρώτη κατηγορία στις 5 Οκτωβρίου 1973.

Η ομάδα συμμετείχε την προηγούμενη χρονιά στο τοπικό πρωτάθλημα της Κόρδοβα και με τις εντυπωσιακες εμφανίσεις του Κέμπες που σημείωσε 78 γκολ σε 81 παιχνίδια κέρδισε την προαγωγή της στην κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος.

Τέσσερις ημέρες αργότερα σημείωσε το πρώτο του γκολ εναντίον της Ρίβερ Πλέιτ λίγα λεπτά μετά την έναρξη του παιχνιδιού και γρήγορα κλήθηκε και στην Εθνική ομάδα.

Καθιερώθηκε μετά τα δύο γκολ που σημείωσε απέναντι στην Αγγλία στο Γουέμπλεϊ σε φιλικό αγώνα το Μάιο του 1974.

Είχε γίνει ήδη γνωστός στην Ευρώπη μέσω της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Δυτικής Γερμανίας το 1974 και στα 22 του μεταγράφηκε στην Ισπανία, στην ομάδα της Βαλένθια, έχοντας ήδη δυόμιση επιτυχημένα χρόνια στην Ροζάριο Σεντράλ με 97 γκολ σε 123 επίσημους αγώνες.

Σε επίπεδο συλλόγων η μεγαλύτερη φήμη του προήλθε από το πέρασμά από τη Βαλένθια, με την οποία ήταν δύο φορές πρώτος σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος, σκοράροντας 116 γκολ σε 184 παιχνίδια πρωταθλήματος στις δύο περιόδους που αγωνίστηκε με το σύλλογο και συνολικά 146 σε 247 σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις με την ομάδα.

Με την Βαλένθια κέρδισε το Κύπελλο Ισπανίας το 1979 με δύο δικά του γκολ στον τελικό εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Βαλένθια εκείνης της περιόδου ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και γνώρισε και την ευρωπαϊκή καταξίωση με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων και του Σούπερ Καπ Ευρώπης το 1980.

Το 1981 επέστρεψε στην πατρίδα του και την Ρίβερ Πλέιτ κερδίζοντας το μοναδικό πρωτάθλημα της σταδιοδρομίας του το 1982. Εκτός από την Ισπανία αγωνίστηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, κυρίως στην Αυστρία, ενώ έκλεισε την καριέρα του στην Ινδονησία σε ηλικία 42 ετών.

Σε διεθνές επίπεδο συμμετείχε σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα (1974, 1978, 1982) και αγωνίστηκε με την εθνική του ομάδα 43 φορές σημειώνοντας 20 γκολ.

Ο Κέμπες ήταν κομβικός στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978 από την Αργεντινή, έχοντας εξαιρετική απόδοση, σκοράροντας δύο φορές στον τελικό και βγήκε πρώτος σκόρερ με 6 γκολ.

Αναδείχθηκε επίσης καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης και έγινε έτσι ένας από τους μόλις τρεις παίκτες που κατέκτησαν και τα τρία βραβεία σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, μαζί με τον Γκαρίντσα το 1962 και τον Πάολο Ρόσι το 1982.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην πατρίδα του ήταν ο μόνος Αργεντίνος που έπαιζε εκτός χώρας και έχοντας επιτυχημένη πορεία στην Ευρώπη ήταν από τις βασικές μονάδες εκείνης της ομάδας.

Στον πρώτο γύρο η Αργεντινή πέτυχε δύο νίκες χωρίς όμως ο ίδιος να βρει δίχτυα. Σκόραρε δύο φορές κατά της Πολωνίας και δύο ακόμα κατά του Περού, στο εμφατικό 6–0 της “αλμπισελέστε” (σε μία πολυσυζητήμενη συνάντηση όπου η Αργεντινή χρειαζόταν νίκη με τέσσερα τέρματα διαφορά), κάτι που εξασφάλισε την πρώτη θέση του ομίλου αφήνοντας δεύτερη τη Βραζιλία και την πρόκριση στον τελικό με την Ολλανδία.

Στις 5 Ιουνίου 1978, ο Μάριο Κέμπες θα χάραζε την ημερομηνία καλά στις συνειδήσεις όλων των Αργεντίνων…

Αργεντινή-Ολλανδία 3–1 στον τελικό, με τον Κέμπες εκτός από τα δύο γκολ, να βγάζει μία ασίστ και να χαρίζει το τρόπαιο που η Αργεντινή περίμενε δεκαετίες καθώς οι πολλαπλοί τίτλοι στο Κόπα Αμέρικα δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική διεθνή ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, ενώ ο προηγούμενος τελικός που συμμετείχε ήταν χαμένος στο αποτέλεσμα και στο χρόνο (1930).

Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο όμως έμελλε να είναι άλλη μια απογοήτευση για την “αλμπισελέστε”… κανένα γκολ για τον Κέμπες, την ίδια στιγμή που η ομάδα του έχασε και τους δύο αγώνες στο δεύτερο γύρο και επέστρεψε νωρίτερα από το αναμενόμενο στο σπίτι της, παρά τις υψηλές προσδοκίες των φιλάθλων.

Το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι προς τιμήν του διοργανώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1995 μεταξύ της Ροζάριο Σεντράλ και της Νιούελς Ολντ Μπόις και ο Κέμπες σημείωσε ένα γκολ στο πρώτο ημίχρονο.

Μέχρι εκείνο το σημείο μετρούσε εννέα γκολ σε 15 clásicos απέναντι στη Νιούελς.

Είκοσι χρόνια μετά από την εποχή που σημείωνε αυτά τα τέρματα, το πάθος των οπαδών δεν είχε αλλάξει και έτσι ο αγώνας διεκόπη στο δεύτερο ημίχρονο λόγω εκτεταμένων επεισοδίων. Λίγους μήνες αργότερα ο «Ματαντόρ» θα επανέλθει στην ενεργό δράση στην δεύτερη κατηγορία της Χιλής.

Συνολικά κατά τη διάρκεια της καριέρας του, σημείωσε 404 γκολ σε επίσημους αγώνες.Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας ακολούθησε καριέρα προπονητή στην Ινδονησία, την Ιταλία, την Αλβανία και σε ομάδες της Νότιας Αμερικής χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Στην πόλη της Κόρδοβα της Αργεντινής, το “Στάδιο Παγκόσμιου Κυπέλλου Chateau Carreras” έχει ονομαστεί από το 2011 “Στάδιο Μάριο Αλμπέρτο Κέμπες” (Mario Alberto Kempes Stadium). Με χωρητικότητα περίπου 57.000 θεατών, είναι ένα από τα πιο μεγάλα στη χώρα.

Τελευταία Αρθρα

H πρόκριση της Σέλτικ με το στρίψιμο του νομίσματος

Στις 26 Νοεμβρίου του 1969 η Celtic προκρίνεται με …το στρίψιμο του νομίσματος στα...

Μαραντόνα, μέσα στις λάσπες απο μικρός αλλά χαρούμενος

''Για τους Αργεντινούς, δεν είμαι ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Eίμαι απλά ο Ντιέγκο. Ανήκω σε κάθε...

Μαραντόνα, το άπειρο και αιώνιο σύμβολο της μπάλας

Το άπειρο.Γύρνα το ανάποδα και ξαναγύρνα το.Έχει πάντα τις ίδιες συντεταγμένες.Πάντα η ίδια αρχή.Και...

Μαραντόνα: ”Μπορείς να μιλήσεις για μένα, σχετικά με οτιδήποτε”

“Ναι, είμαι ο Τσε Γκεβάρα του ποδοσφαίρου. Και ξέρεις γιατί; Γιατί μπορείς να μιλήσεις σε μένα...

Παρομοια αρθρα

H πρόκριση της Σέλτικ με το στρίψιμο του νομίσματος

Στις 26 Νοεμβρίου του 1969 η Celtic προκρίνεται με …το στρίψιμο του νομίσματος στα...

Μαραντόνα, μέσα στις λάσπες απο μικρός αλλά χαρούμενος

''Για τους Αργεντινούς, δεν είμαι ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Eίμαι απλά ο Ντιέγκο. Ανήκω σε κάθε...

Μαραντόνα, το άπειρο και αιώνιο σύμβολο της μπάλας

Το άπειρο.Γύρνα το ανάποδα και ξαναγύρνα το.Έχει πάντα τις ίδιες συντεταγμένες.Πάντα η ίδια αρχή.Και...