ΑρχικήΠοδοσφαιροΕλληνικό ΠοδόσφαιροΙστορική αναδρομή στο παλιό και στο νέο Γήπεδο της Α.Ε.Κ.

Ιστορική αναδρομή στο παλιό και στο νέο Γήπεδο της Α.Ε.Κ.

Το Στάδιο «Νίκος Γκούμας» βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια (επί των οδών Φωκών, Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Καππαδοκίας και Ατταλείας) και ήταν επίσης γνωστό ως «Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας» ή «Στάδιο Α.Ε.Κ.».

Κτίστηκε το 1930 και κατεδαφίστηκε το 2003 και σήμερα στη θέση του βρίσκεται το νέο στάδιο της ΑΕΚ Αγιά Σοφιά.
Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας δημιουργήθηκε το 1930 και από την αρχή της δημιουργίας του αποτελούσε την έδρα της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ.

Το στάδιο είχε σχήμα πετάλου ως το 1979, οπότε επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου κτίστηκε μια διώροφη κερκίδα χωρητικότητας 9.000 θεατών, μετατρέποντάς το στο μεγαλύτερο ιδιόκτητο στάδιο της εποχής εκείνης στην Αθήνα, αλλά και στην Ελλάδα.

Στο κάτω διάζωμα, που ήταν κλειστό και ονομάστηκε «σκεπαστή», συγκεντρώνονταν όλοι οι φανατικοί οπαδοί της ΑΕΚ.

Την περίοδο 1985 – 1987 το στάδιο έμεινε κλειστό λόγω έργων και η ομάδα της ΑΕΚ αγωνιζόταν προσωρινά στο ΟΑΚΑ.

Το 1991 του δόθηκε το όνομα του παλιού προέδρου της AEK Νίκου Γκούμα, ο οποίος συνεισέφερε πολλά σε διάφορες φάσεις κατασκευής του.

Την προ του 1998 περίοδο, κατά την οποία δεν υπήρχαν καθίσματα, η χωρητικότητα του γηπέδου ξεπερνούσε τις 40.000 θέσεις.

Με την τοποθέτηση καθισμάτων αυτή μειώθηκε στις 28.729 θέσεις.

Την επόμενη χρονιά και μετά τον μεγάλο σεισμό (5,9 ρίχτερ) της Πάρνηθας το 1999 το γήπεδο υπέστη σημαντικές ζημιές και για λίγους μήνες δεν χρησιμοποιήθηκε, ώστε να επισκευαστεί.

Παρ’ όλες τις επισκευές δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των εξεδρών.

Η ανακατασκευή του γηπέδου ήταν απαραίτητη, όμως δεν υπήρχε επαρκής χρηματοδότηση, ενώ υπήρξε και αντίδραση μερίδας των κατοίκων της περιοχής, που προσέφυγαν μάλιστα αργότερα στο ΣτΕ αντιδρώντας στο σχέδιο ανάπλασης, που προέβλεπε υπόγειο χώρο στάθμευσης και εμπορικά καταστήματα.

Το Μάιο του 2003 το γήπεδο κατεδαφίστηκε με την προοπτική να ανεγερθεί ένα νέο στάδιο για την ΑΕΚ, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η παρατεταμένη όμως κωλυσιεργία, νομικά ζητήματα και τα στενά χρονικά περιθώρια ακύρωσαν την εν λόγω προοπτική.

Μαζί κατεδαφίστηκε και το Κλειστό Γυμναστήριο «Γιώργος Μόσχος», καθώς τα σχέδια προέβλεπαν και τη δημιουργία νέου κλειστού καλαθοσφαίρισης.

Για αρκετό διάστημα είχε εγκαταλειφθεί πλήρως η ιδέα της ανέγερσης νέου γηπέδου και η ποδοσφαιρική ΑΕΚ είχε στραφεί σε άλλες περιοχές για να δημιουργήσει νέα έδρα.

Εκτός από την ομάδα της ΑΕΚ το γήπεδο είχε φιλοξενήσει αγώνες και της Εθνικής Ελλάδος ανδρών ποδοσφαίρου.

Από το 2004 έως και τον Μάιο του 2022 η ΑΕΚ χρησιμοποιούσε μέσω ενοικίασης το ΟΑΚΑ ως έδρα της.

Το ρεκόρ προσέλευσης είναι 36.766 θεάτες και συνέβη στις 21 Φεβρουαρίου 1982 στο ντέρμπι εναντίον του Παναθηναϊκού, βρίσκοντας την ΑΕΚ νικήτρια με σκόρ 1-0 και σκόρερ τον Μαυροβούνιο επιθετικό Μόγια Ράντονιτς.

Το καλοκαίρι του 2013 η ΑΕΚ υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της από την μεγάλη κατηγορία και αποφασίστηκε να τεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας ως Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία, να γίνει ερασιτεχνικό σωματείο και να συμμετάσχει στην πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία, την Γ΄ Εθνική ποδοσφαίρου Ελλάδος.

Μπροστάρης και χρηματοδότης του νέου ξεκινήματος του συλλόγου στο τμήμα του ποδοσφαίρου εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ, Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος έθεσε ως πρώτο μέλημά του την δημιουργία νέου γηπέδου στην Νέα Φιλαδέλφεια, στο χώρο που στεγαζόταν η ΑΕΚ για πάνω από 70 χρόνια.
Ο Ρόρυ Γκάλαχερ πραγματοποίησε συναυλία στο στάδιο το 1981. Επίσης, οι Iron Maiden και ο Μπράιαν Άνταμς πραγματοποίησαν συναυλίες το 1988 και το συγκρότημα The Cure το 1989. Το 1990 ήταν η σειρά της Τίνα Τέρνερ για συναυλία στο στάδιο «Νίκος Γκούμας».

Το 1992 το συγκρότημα Simply Red και το 1993 οι Έλτον Τζον και Στινγκ πραγματοποίησαν συναυλία στο στάδιο. Τέλος, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Ντέιβιντ Χείσελχοφ, πραγματοποίησε συναυλία μαζί με τον KITT από την τηλεοπτική σειρά «Ο Ιππότης της Ασφάλτου».

Το Νέο Γήπεδο “Αγιά Σοφιά” εγκαινιάστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Το Γήπεδο Αγιά Σοφιά, γνωστό και με την εμπορική του ονομασία OPAP Arena, είναι στάδιο ποδοσφαίρου και έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως.

Βρίσκεται στο νότιο άκρο του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας στην ομώνυμη περιοχή, στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου βρισκόταν το παλιό γήπεδο της ομάδας έως το 2003.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2022 και έχει συνολική χωρητικότητα 31.100 θεατών που φτάνει τις 32.000 με τις σουίτες.

Εγκαινιάστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου με την ΑΕΚ να κερδίζει τον Ιωνικό στα πλαίσια του Πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ 2022-23.
Το πλήρες ιδρυτικό όνομα του σταδίου είναι Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «Αγιά Σοφιά».

Το όνομα έχει αναφορές στους ιδρυτές της ΑΕΚ που ήταν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας.

Το έμβλημα της Α.Ε.Κ. ο δικέφαλος αετός, αποτελεί σύμβολο συνδεδεμένο με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τη βυζαντινή οικοσημολογία.

Ο σχεδιασμός του γηπέδου έχει επιρροή από την βυζαντινή αρχιτεκτονική, κάτι το οποίο είχε δηλώσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης από τον Οκτώβριο του 2013, τις πρώτες ημέρες δηλαδή που είχε γίνει δημοσίως γνωστό το σχέδιο του γηπέδου.

Η εμπορική ονομασία του γηπέδου είναι «OPAP Arena».
Το εξωτερικό του γηπέδου είναι αμυδρώς επηρεασμένο από τα Θεοδοσιανά τείχη, με εμφάνιση που θυμίζει κάστρο.

Η επιφάνειά του είναι καλυμμένη από φυσικό χλοοτάπητα και διαθέτει δύο πίνακες αποτελεσμάτων LED υψηλής ευκρίνειας.

Έχει ύψος 27 μέτρων από τη κορυφή των κερκίδων και 30 μέτρων από το σκέπαστρο. Διαθέτει τέσσερις προεξέχοντες τσιμεντένιους πυλώνες σε κάθε γωνία του, 40 μέτρα σε ύψος συνολικά.

Οι κερκίδες εκτείνονται σε δύο διαζώματα και 45 θύρες, οι οποίες εκτός από αρίθμηση φέρουν και ονόματα πόλεων της Μικράς Ασίας, με χωρητικότητα 31.100 ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αρίθμηση οι θύρες είναι 48, καθώς έχουν παραληφθεί οι αριθμοί 4, 7 και 13, συνδεδεμένοι με τους οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού αντίστοιχα.

Η μόνη θύρα χωρίς ονομασία πόλης είναι η 21, που έχει παραδοσιακά συνδεθεί από τα χρόνια του παλιού γηπέδου με τους οπαδούς της ΑΕΚ και βρίσκεται στην παλιά της θέση, στο πέταλο δηλαδή προς τη μεριά του άλσους.

Το γήπεδο επίσης διαθέτει 39 σουίτες με συνολική χωρητικότητα 1400 ατόμων, φέρνοντας έτσι τη συνολική χωρητικότητα του γηπέδου σε περίπου 32.000 άτομα.
Η Αγιά Σοφιά διαθέτει σύγχρονα αποδυτήρια, μπουτίκ, χώρο δεξιώσεων, εστιατόριο/bar, κυλικεία, πρότυπο πρακτορείο ΟΠΑΠ, καθώς και καφετέρια εμπνευσμένη από τη πολίτικη κουλτούρα στη πλατεία Αγίας Τριάδος, ακριβώς έξω από το νότιο πέταλο.

Ταυτόχρονα έχουν γίνει προσπάθειες ώστε το γήπεδο να λειτουργήσει σαν χώρος μνήμης της Μικρασιατικής ιστορίας και πολιτισμού.

Για αυτόν τον λόγο εντός του λειτουργεί παραδοσιακό κουρείο και στιλβωτήριο (γυάλισμα παπουτσιών), χαμάμ, καθώς και δύο μουσεία που αναμένεται να ανοίξουν προσεχώς, το ένα αφιερωμένο στην ιστορία της ΑΕΚ και το άλλο στην ιστορία του Προσφυγικού Ελληνισμού. Τέλος το γήπεδο διαθέτει μικρή εκκλησία με το ίδιο όνομα, αφιερωμένη στον Λουκά Μπάρλο, πρώην πρόεδρο και μεγάλο ευεργέτη της ομάδας.
Παράλληλα με το γήπεδο έγιναν σημαντικά έργα υποδομής ώστε να εξυπηρετηθούν οι θεατές αλλά και η ομαλή ζωή των κατοίκων της συνοικίας, με κυριότερο την υπογειοποίηση μεγάλου τμήματος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών και τη παράλληλη διαμόρφωση του πάνω χώρου σε πλατεία.

Υπογείως του γηπέδου κατασκευάστηκε χώρος στάθμευσης χωρητικότητας περίπου 500 οχημάτων.
Το γήπεδο εγκαινιάστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία 32.000 ατόμων.

Στην τελετή εγκαινίων εμφανίστηκε πλήθος παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ ενώ ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ.

Ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022, με την ΑΕΚ να κερδίζει τον Ιωνικό με 4-1 στα πλαίσια της 6ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ 2022-23.

Ο Σέρβος μέσος Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε στην « ΟPAP ARENA – Αγιά Σοφιά».

Σαν στάδιο, στην μεγαλύτερη διαδικτυακή ψηφοφορία στο stadiumdb.com έχει ψηφιστεί ως το γήπεδο της χρονιάς για το 2022.

Τελευταία Αρθρα

Ο Μαραντόνα ήταν αυτή η αίσθηση του άφθαρτου

Πόσες κλωτσιές δέχτηκε ο Μαραντόνα... Οι αμυντικοί χρησιμοποίησαν κάθε τρόπο για να τον σταματήσουν και...

Τσαλουχίδης: ”Ήταν απίστευτη η Αργεντινή με τον Μαραντόνα”

«Ότι παίξαμε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη...

To podcast για το βιβλίο MaraD1OS στο extremeways

Συζητάμε με τον Βαγγέλη Μπουμπάκη απο το extremeways.gr, για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και...

Η εκμετάλλευση της εικόνας του Μαραντόνα, το 1994

«Όταν το 1994 μου είπαν να επιστρέψω στην εθνική ομάδα για το παγκόσμιο κύπελλο,...

Παρομοια αρθρα

Ο Μαραντόνα ήταν αυτή η αίσθηση του άφθαρτου

Πόσες κλωτσιές δέχτηκε ο Μαραντόνα... Οι αμυντικοί χρησιμοποίησαν κάθε τρόπο για να τον σταματήσουν και...

Τσαλουχίδης: ”Ήταν απίστευτη η Αργεντινή με τον Μαραντόνα”

«Ότι παίξαμε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη...

To podcast για το βιβλίο MaraD1OS στο extremeways

Συζητάμε με τον Βαγγέλη Μπουμπάκη απο το extremeways.gr, για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και...