Ο Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Καρδίτσας 1904 είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στην Καρδίτσα.
Ιδρύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1904.
Η επικύρωση του καταστατικού της Αναγέννησης Καρδίτσας υπογράφτηκε από τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο Α΄.
Ιδρυτές του συλλόγου ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, που αποτέλεσαν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου…
Πρόεδρος: Καραθάνος Ηρακλής, έμπορος.
Γεν. Γραμματέας: Σαμαρόπουλος Γεώργιος, αγροτοκαλλιεργητής και δημοσιογράφος αργότερα Μέλη: Παλαμιώτης Αθανάσιος, έμπορος, Χριστούλας Περικλής, νομικός και βουλευτής επαρχίας Καρδίτσας αργότερα, Παρθένης Άγγελος, αθλητής σφαιροβολίας. Κόφφας Γεώργιος, τραπεζίτης.
Σαμαράκης Κων/νος, θείος του λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη.
”Απλοί άνθρωποι της βιοπάλης, επιστήμονες, εργάτες, δάσκαλοι και μαθητάδες, λευκοί, μαύροι, κίτρινοι και κόκκινοι, έχουν θέση σε σε μια συνεργασία ΑΡΜΟΝΙΚΗ και ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ για μια προσπάθεια ν’ αγωνιστούν ομαδικά..
Στις αλάνες, έξω στη φύση, στον καθαρό αέρα, παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι για μία έστω ευχάριστη στιγμή της ζωής μας. Εκεί, στον απέραντο χώρο της φύσης ο άνθρωπος βρίσκει το στοιχείο του…”
Αυτό είναι αθλητισμός!
Αυτό είναι ζωή, αυτό είναι η “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”.
Aν και όλη η ιδρυτική ομάδα της Αναγέννησης είχε σημαντική κοινωνική δραστηριότητα, καθώς τα μέλη της ήταν αυτό που σήμερα θα λέγαμε “ενεργοί πολίτες” σε όλα τα επίπεδα και στον αθλητισμό, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στο Γιώργο Σαμαρόπουλο.
Για να έχουμε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, να θυμίσουμε ότι ο Μαρίνος Αντύπας, δολοφονήθηκε στις 8 Μαρτίου 1907.
Ο Γιώργος Σαμαρόπουλος, ένθεμος υποστηρικτής της αγροτιάς, μέσα στη φωτιά εκείνων των χρόνων, “είδε” ότι ο αθλητισμός είναι μία από τις παραμέτρους, που μαζί με τη βελτίωση του επιπέδου ζωής σε άλλους τομείς, μπορούν να πάνε την κοινωνία μπροστά.
Όπως αναφέρει λοιπόν η Αναγέννηση στην ιστορία της, ήταν o Γενικός Γραμματέας του πρώτου ιδρυτικού συμβουλίου.
Γέννημα θρέμα της αγροτιάς και του κάμπου.
Νέος ξεκίνησε ως γραμματέας του συλλόγου και αφοσιώθηκε στο κίνημα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αργότερα έγινε δημοσιογράφος και ένθερμος υποστηρικτής του “Αγροτικού Ζητήματος” αγωνίστηκε με όλη του την ψυχή και με άλλους για την απαλλοτρίωση και το ξεσκλάβωμα του αγρότη.
Πυρινα άρθρα ξεσήκωναν τους “κολλήγους” και συνέβαλαν στην επανάσταση.
Ο πατέρας του Απόστολος Σαμαρόπουλος, γνωστός κι αυτός για τα φίλαθλα συναισθήματά του, ίδρυσε την εφημερίδα “Θεσσαλιώτης”.