Η ίδρυση και η ιστορία της Μπόκα Τζούνιορς

0

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ποδοσφαιρικά σωματεία των αρχών του 20ού αιώνα που ιδρύθηκαν από Άγγλους, η Club Atlético Boca Juniors ξεκίνησε ως η ομάδα των Ελλήνων και Ιταλών μεταναστών που ήταν συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του νοτιοανατολικού Μπουένος Άιρες.

Εκεί οφείλεται και το προσωνύμιο Γενοβέζοι (Los Xeneizes), αφού η συνοικία Λα Μπόκα ήταν η καρδιά της παροικίας των προερχομένων απ’ τη Γένοβα.

Παρ’ όλα αυτά το όνομά της είναι στην αγγλική γλώσσα, όπως συνηθιζόταν τότε στην Αργεντινή.

Επειτα από βαθιά έρευνα σε συνεργασία με τη διοίκηση της Μπόκα και την ελληνική παροικία της Αργεντινής, η Ελληνίδα συγγραφέας Κυριακή Τρακάδα κατόρθωσε να φωτίσει την άγνωστη “γέννηση” του συλλόγου και ν’ ανακαλύψει πως οι τέσσερις από τους έξι ιδρυτές του συλλόγου ήταν Έλληνες της διασποράς, ενώ οι άλλοι δύο ήταν Ιταλοί μετανάστες.

Όπως αναφέρει η κ. Τρακάδα, η Μπόκα Τζούνιορς ιδρύθηκε το 1905, με πρωτοστάτες από ελληνικής πλευράς τους Χιώτες Θεόδωρο και Ιωάννη Φαρέγγα, τον Σαμιώτη Κωνσταντίνο Καρούλια (μακρινός πρόγονος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και μετέπειτα προπονητή Νίκου Καρούλια) και τον εκ Βυτίνας Αρκαδίας, Σιάνη.

Η συγγραφέας κατέθεσε όλα τα στοιχεία της έρευνας της σε βιβλίο με τίτλο “Boca Juniors – Αιγαίο, αυτά που μας ενώνουν”. “Ο πρόεδρος της Μπόκα, Χόρχε Αμόρ Αμεάλ, μού έστειλε με φαξ τα ονόματα των Ελλήνων ιδρυτών του συλλόγου. Άρχισα να ερευνώ και ανακάλυψα πως η μετοίκηση Ελλήνων στην Αργεντινή άρχισε το 1750.

Τότε, οι νέοι της υπόδουλης νησιωτικής Ελλάδας για να αποφύγουν τη στράτευση στον οθωμανικό στρατό κατέφευγαν στη Γένοβα και από εκεί τραβούσαν για τη Λατινική Αμερική.

Έτσι βρέθηκαν στο Μπουένος Άιρες οι ιδρυτές της Μπόκα”. Σύμφωνα με την κυρία Τρακάδα, στις αρχές του περασμένου αιώνα το 40% των καταστημάτων της συνοικίας Μπόκα, γύρω από το στόμιο του λιμανιού του Μπουένος Άιρες, ανήκαν σε Έλληνες, ενώ Έλληνας ονόματι Εμμανουήλ Χατζηδάκης από την Κάσο ήταν και ο Λιμενάρχης.

Οι Έλληνες είχαν στέκι το “Καφενείο των φίλων”, του Χιώτη Αντώνη Ζέππου. Κι εκεί συνέλαβαν την ιδέα για τη δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Στην οποίαν έδωσαν το όνομα Boca Juniors (Νεολαίοι της Μπόκα).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία των χρωμάτων της φανέλας της Μπόκα, τα οποία οριστικοποιήθηκαν έπειτα από ένα φιλικό με την (εν συνεχεία) μισητή και αιώνια αντίπαλο Ρίβερ Πλέιτ.

Σε εκείνο το ματς είχε αποφασιστεί πως όποια ομάδα νικούσε θα έπαιρνε για χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Νίκησε η Ρίβερ και οι της Μπόκα αποφάσισαν πως θα υιοθετούσαν τα χρώματα της σημαίας του πρώτου πλοίου που θα έμπαινε στο λιμάνι. Σύμφωνα με στοιχεία, αυτό ήταν το πλοίο “Ωκεανός”, το οποίο είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά, με σημαία της Σουηδίας.

Έτσι ντύθηκε η Μπόκα με το μπλέ και το κίτρινο.

Ο σύλλογος τρέχει προγράμματα για παιδιά μη προνομιούχων οικογενειών, ώστε εκείνα να μείνουν στο σχολείο, ενώ παραχωρεί εγκαταστάσεις σε ηλικιωμένους για να παίζουν παιχνίδια με χαρτιά και να χορεύουν τανγκό.

Υπάρχει το ποδόσφαιρο, όπως και άλλα αθλήματα: από βόλεϊ μέχρι μποξ.

Το Τμήμα Κουλτούρας τρέχει πολλά προγράμματα για τους οπαδούς και άλλους ντόπιους. Από μαθήματα τέχνης και φωτογραφίας, μέχρι εκμάθηση ξένων γλωσσών και κηπουρική.

Η «ομπρέλα» του συλλόγου περιλαμβάνει μέχρι και την φιλοξενία αδέσποτων σκύλων, πολλούς από τους οποίους μπορείτε να δείτε στη φυσούνα από τα αποδυτήρια στον αγωνιστικό χώρο.

Άλλο ένα παρακλάδι της οικογένειες της Μπόκα είναι η Μπόκα Social, ένας οργανισμός που συνεργάζεται με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να προσφέρει ευκαιρίες σε παιδιά, που ζουν υπό άθλιες συνθήκες στις παραγκουπόλεις.

Σε αντίθεση με τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, δεν υπάρχει κανένας γκουρού του μάρκετινγκ στην Μπόκα.

Πολλοί από τους υπάλληλους του συλλόγου, που βοηθούν στην καθημερινή του λειτουργία, δεν πληρώνονται καν για να το κάνουν. Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στην Αργεντινής είναι μη κερδοσκοπικές εταιρείες και οι θέσεις, που προβλέπουν μισθό, είναι πολύ λίγες. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη πόλη, η περιοχή διατηρεί ένα αίσθημα ανεξαρτησίας.

Τα σπίτια συνδέονται με απόκρυμνες σκάλες και είναι βαμένα σε πανομοιότυπα χρώματα.

Ο κόσμος επίσης αντανακλά το πνεύμα των Γενοβέζων που προσπάθησαν να κηρύξουν ανεξαρτησία στο παρελθόν.

Οι κορεογραφίες τους στο γήπεδο γράφουν: «Αφού δεν μπορούμε να είμαστε μοναδικοί, αποφασίσαμε να είμαστε οι καλύτεροι».

Το στάδιο της Boca, Alberto J. Armando, βρίσκεται στην περιοχή La Boca και οι περισσότεροι το ξέρουν ως La Bombonera που σημαίνει το “κουτί σοκολάτας”.

Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του περίεργου σχήματός του, με τη μια πλευρά του γηπέδου να είναι σχεδόν επίπεδη.

Το περίεργο σχήμα του γηπέδου οδήγησε σε μια εξαιρετική ακουστική, με αποτέλεσμα οι οπαδοί της ομάδας να έχουν κερδίσει το ψευδώνυμο “La Doce” (ο δωδέκατος παίχτης).