” Δεν ξέρω ποιο είναι το νόημα του θανάτου, αλλά δεν φοβάμαι να πεθάνω και θα συνεχίσω, χωρίς σταματημό, να προχωράω μπροστά στη ζωή.
Ακόμα κι αν εγώ, ο Μπρους Λι, έπρεπε να πεθάνω μια μέρα χωρίς να συνειδητοποιήσω όλες τις φιλοδοξίες μου, δεν θα μετανιώσω. Έκανα ότι ήθελα και το έκανα με ειλικρίνεια και όσο καλύτερα μπορούσα. Δεν μπορώ να ζητήσω περισσότερα από τη ζωή.”
‘Η ήττα είναι μια κατάσταση μυαλού. Κανείς ποτέ δεν έχει ηττηθεί έως ότου η ήττα γίνει αποδεκτή ως πραγματικότητα.
Κάνε τουλάχιστον μία καθοριστική κίνηση κάθε μέρα προς τον στόχο σου.”
Μπρους Λι
Η τέχνη του δεν αντλεί στοιχεία από άλλες τέχνες αλλά αντίθετα επιδιώκει να «απελευθερώσει» τον ασκούμενο από τα στερεότυπα και να τον οδηγήσει να σκεφτεί και να λειτουργήσει βάσει των αναγκών της συμπλοκής και της φυσικής κίνησης του σώματος· με το σκεπτικό αυτό, το Τζιτ Κουν Ντο είναι περισσότερο μια θεωρητική βάση και λιγότερο μια μέθοδος διδασκαλίας μαχητικών τεχνικών.
Παρόλα αυτά, στην κινησιολογία των ασκούμενων στο στιλ αναγνωρίζει κανείς στοιχεία από άλλα κινεζικά στιλ κουνγκ φου, γεγονός αναπόφευκτο τόσο λόγω της καταγωγής του ιδρυτή του όσο και λόγω των περιορισμών που ορίζει η ίδια η ανθρώπινη φυσιολογία και ανατομία.
Σε κάθε περίπτωση, ο μύθος του Μπρους Λι (τον οποίο ενίσχυσε ο πρόωρος θάνατός του) αλλά και το πολύ ανοιχτό πλαίσιο βάσει του οποίου διδάσκεται το Τζιτ Κουν Ντο, έχουν εξασφαλίσει στο στιλ μια βιωσιμότητα που ήδη έχει ξεπεράσει τη ζωή του ιδρυτή του.
ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ