ΑρχικήΜπασκετΦραγκίσκος Αλβέρτης, ο πολυνίκης του μπάσκετ στην Ελλάδα

Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο πολυνίκης του μπάσκετ στην Ελλάδα

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης είναι Έλληνας πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής που αγωνίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του σε μία μόνο ομάδα, τον Παναθηναϊκό.

Έχει ύψος 2,05 μ. και αγωνιζόταν στην θέση του σμολ φόργουορντ.

Διετέλεσε αρχηγός του Παναθηναϊκού για περίπου μία δεκαετία και συνολικά αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Είναι ο πολυνίκης του αθλήματος στην Ελλάδα (έχει κατακτήσει 25 τίτλους) και αποτελεί και μία από τις 50 κορυφαίες προσωπικότητες στην ιστορία της Ευρωλίγκα.

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην ιστορία της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, κερδίζοντας τον διαγωνισμό τριπόντων του Ελληνικού All-Star Game τρείς φορές και έχοντας ποσοστό καριέρας στα τρίποντα πάνω από 41%.

Μετά την απόσυρσή του ως αθλητής, συνέχισε να υπηρετεί τον Παναθηναϊκό από διαφορετικές θέσεις συμπληρώνοντας στον σύλλογο συνολικά 32 χρόνια παρουσίας και βοηθώντας τον να κερδίσει πολλούς ακόμα τίτλους.

Μια πενταετία (2015-2020) υπήρξε γενικός διευθυντής των τμημάτων υποδομής-ακαδημίας του Παναθηναϊκού, για δέκα χρόνια (2010-2020) ήταν τιμ μάνατζερ (ακόμη υπήρξε και προπονητής της ομάδας από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2014) και για δυο χρόνια (2020-2022) γενικός διευθυντής.

Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Γλυφάδα και στη συνέχεια μεταγράφηκε (από το 1990) στον ΠΑΟ. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος πήρε τη γενναία απόφαση να ανταλλάξει τον κορυφαίο πολίστα, Δημήτρη Σελετόπουλο, με τον Αλβέρτη και έτσι ουσιαστικά έκανε το ντεμπούτο του με τον ΠΑΟ το 1990-91. Τα πρώτα του χρόνια στην ομάδα δεν συνοδεύτηκαν από μεγάλες επιτυχίες, καθώς ο πρώτος του τίτλος με τον Παναθηναϊκό ήρθε μετά από τρεις σεζόν παρουσίας του, με το «Τριφύλλι» να κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας το 1993 κόντρα στον Άρη Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του 22χρονου Αλβέρτη ήρθε το 1996 στο Φάιναλ Φορ στο Παρίσι, όταν και ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρώτο Ευρωπαϊκό της ιστορίας του, με τον ίδιο να σημειώνει 13 πόντους στον ημιτελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και 17 στον τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα, μπαίνοντας στην καλύτερη πεντάδα του Φάιναλ Φορ. Την ίδια χρονιά, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε και το μοναδικό Διηπειρωτικό της ιστορίας του, με τον Αλβέρτη φυσικά στην σύνθεσή του. Το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του, ήρθε το 1998, δηλαδή μετά από 8 χρόνια παρουσίας στην ομάδα. Ο αντίπαλος στους τελικούς ήταν ο ΠΑΟΚ, με τους «πράσινους» να κατακτούν τελικά το πρωτάθλημα, νικώντας στη σειρά των τελικών 3-2.

Μετά από μια απροσδόκητη αποτυχία στο να φτάσει στο Top 8 της Ευρωλίγκα κατά τη σεζόν 1998–99, ο Αλβέρτης κέρδισε έναν ακόμη τίτλο στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό στον τελικό, αφού έσπασε το πλεονέκτημα έδρας και κέρδισε το τελικό πέμπτο παιχνίδι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στην σεζόν 1999–00, έχοντας χάσει ένα σημαντικό μέρος της σεζόν λόγω τραυματισμού, ο Αλβέρτης επέστρεψε στην ώρα του. Παίζοντας αποτελεσματικό μπάσκετ, βοήθησε τον Παναθηναϊκό να κερδίσει τον δεύτερο τίτλο της Ευρωλίγκα στο φάιναλ φορ του 2000 μέσα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το τρίτο συνεχόμενο τίτλο του ελληνικού πρωταθλήματος, νικώντας τον ΠΑΟΚ στον τελικό. Μαζί με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ηγήθηκε του Παναθηναϊκού στο σκορ στην τελική σειρά πλέι-οφ, με μέσο όρο 15,7 πόντους ανά παιχνίδι.

Την επόμενη σεζόν, ο Αλβέρτης βοήθησε οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στον τελικό της Σουπρολίγκα ανδρών 2000-01, με μέσο όρο 13,4 πόντους ανά παιχνίδι. Οι Πράσινοι έχασαν από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον τελικό. Όσο για το ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός είχε και πάλι μια πολύ συμπαγή ομάδα εκείνη τη χρονιά, με τους Ντίνο Ράντζα, Ντέιβιντ Ρίβερς και Νίκο Οικονόμου. Μετά την ισοπαλία στην τελική σειρά στο 2–2, ο Αλβέρτης σημείωσε 23 πόντους στο πέμπτο παιχνίδι, προσφέροντας έτσι στον Παναθηναϊκό έναν ακόμη τίτλο στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αφού κέρδισε τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο, η δίψα του Αλβέρτη για τίτλους δεν υποχώρησε. Στη σεζόν 2001–02 ηγήθηκε της επίθεσης του Παναθηναϊκού μαζί με τους Μποντιρόγκα, Μουλομερόβιτς και Κουτλουάι, με μέσο όρο 10,2 πόντους ανά παιχνίδι. Βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και εναντίον της Κίντερ Μπολόνια, σημείωσε 11 πόντους, δείχνοντας στοιχεία ηγέτη σε όλο το παιχνίδι, με τον Παναθηναϊκό και τον ίδιο να κατακτούν το τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο.

Λόγω της ανακαίνισης του Ολυμπιακού Κλειστού Γηπέδου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο Παναθηναϊκός εξαναγκάστηκε να μετακομίσει στο Κλεσιτό του Σπόρτινγκ, χωρητικότητας 2.500 θεατών, για τη σεζόν 2002-03. Κατά συνέπεια, ο προϋπολογισμός του συλλόγου μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, βλάπτοντας έτσι τη δυναμική της ομάδας. Παρόλα αυτά, ο Παναθηναϊκός ηγήθηκε στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκα με ρεκόρ 11-3. Μετά από κατά μέσο όρο 12,7 πόντους ανά παιχνίδι στα τρία πρώτα παιχνίδια, η απόδοση του Αλβέρτη έπεσε λόγω τραυματισμού που τον έκανε να χάσει τα υπόλοιπα τρία παιχνίδια. Ως αποτέλεσμα, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό της Ευρωλίγκα χωρίς τον φυσικό του ηγέτη. Στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, ο Αλβέρτης ήταν εκεί για να διαβεβαιώσει την κυριαρχία του ΠΑΟ, κερδίζοντας τον πέμπτο τίτλο του σε έξι σεζόν. Με μέσο όρο 12 πόντους ανά παιχνίδι στους τελικούς εναντίον της ΑΕΚ, ψηφίστηκε το MVP του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Πριν από αυτό, είχε οδηγήσει τους Πράσινους στο πρώτο τους τίτλο στον Κύπελλο Ελλάδας από το 1996, σημειώνοντας 22 πόντους στον τελικό εναντίον του Άρη και βγήκε MVP του τουρνουά.

Η σεζόν 2003-04 παρουσίασε πολλές ομοιότητες με την προηγούμενη, καθώς ο Παναθηναϊκός παρέμεινε στο Κλειστό του Σπόρτινγκ για τον ίδιο λόγο. Παρόλο που ο Αλβέρτης είχε μέσο όρο 11,2 πόντους ανά παιχνίδι και παρέχοντας ηγετικό ρόλο στο αποδυτήριο, η σεζόν του στην Ευρωλίγκα τελείωσε και πάλι με τραυματισμό στο τέταρτο παιχνίδι του Top 16 κατά της Μπαρτσελόνα. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να φτάσει ξανά στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα. Ο έκτος τίτλος του Αλβέρτη στην Ελληνική Λίγκα ήρθε έχοντας 11 πόντους κατά μέσο όρο στα πλέι-οφ, συμπεριλαμβανομένων 21 πόντων έναντι του Ολυμπιακού στους προημιτελικούς. Ο τελευταίος ήταν η έβδομη και τελευταία φορά που υπήρξε πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού σε ένα ματς πλέι-οφ.

Η σεζόν 2004-05 σήμαινε προσαρμογή για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού. Ο ρόλος του άλλαξε, ερχόμενος πια από τον πάγκο και μη έχοντας βασικό ρόλο σε όλα τα παιχνίδια. Ωστόσο, ερχόταν από τον πάγκο ως spot shooter, δίνοντας στην ομάδα πολύτιμο σκορ και εμπειρία. Μαζί με τους νέους πρωταγωνιστές της ομάδας (Δημήτρης Διαμαντίδης, Γιάκα Λάκοβιτς και Μάικλ Μπατίστ), ο ΠΑΟ έφτασε στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα στη Μόσχα, χάνοντας ωστόσο από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ των Γιασικέβιτσιους και Πάρκερ. Ο Αλβέρτης τελείωσε τη σεζόν της Ευρωλίγκα με μέσο όρο 8,4 πόντους ανά παιχνίδι, το χαμηλότερο από την πρώτη του σεζόν στη διοργάνωση το 1993-94. Ωστόσο, πήρε ένα άλλο τρόπαιο της Ελληνικής Λίγκας, έχοντας κατά μέσο όρο 12 πόντους ανά παιχνίδι εναντίον της ΑΕΚ στους τελικούς.

Κατά τη δέκατη έκτη σεζόν του με τον Παναθηναϊκό, το 2005–06, ο Αλβέρτης είχε τον ίδιο ρόλο με τον προηγούμενο χρόνο. Βγαίνοντας από τον πάγκο, βοήθησε την ομάδα του να φτάσει στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα, όπου κατά έκπληξη πολλών αποκλείστηκε έχοντας το πλεονέκτημά έδρας από την τότε Ταού Κεράμικα. Στο τελευταίο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, οι πράσινοι είχαν την ευκαιρία να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση, όμως ο Αλβέρτης αστόχησε υπό πίεση σε τρίποντο 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα.Αυτή η απογοήτευση ανακουφίστηκε ελαφρώς από τη νίκη εναντίον του Ολυμπιακού με σκούπα (3-0 νίκες) στους Τελικούς του Ελληνικού Πρωταθλήματος.

Η σεζόν 2006–07 ήταν υπέροχη για τον Παναθηναϊκό, καθώς κέρδισαν τον τελικό της Ευρωλίγκα μέσα στην Αθήνα, καθώς και το ελληνικό πρωτάθλημα και το ελληνικό κύπελλο, κάνοντας έτσι το Τριπλ Κράουν. Η συμβολή του Αλβέρτη δεν ήταν σημαντική στο γήπεδο, αλλά ο αρχηγός των Πρασίνων ήταν έτοιμος να υπηρετήσει την ομάδα του όποτε τον χρειαζόταν.

Η σεζόν 2007–08 επιβεβαίωσε ότι, ο Αλβέρτη ήταν η ψυχή των Πρασίνων, παρόλο που η συνεισφορά του στο γήπεδο ήταν και πάλι περιορισμένη. Ο ΠΑΟ κέρδισε τόσο το Ελληνικό Πρωτάθλημα όσο και το Ελληνικό Κύπελλο για άλλη μια φορά.

Η σεζόν 2008–09 ήταν η τελευταία του στο ρόστερ, καθώς ο ρόλος του ήταν εκείνη τη στιγμή απλώς συμβολικός, ωστόσο αποχαιρέτησε την ενεργό δράση κερδίζοντας το δεύτερο Τριπλ Κράουν της καριέρας του, με τον Διαμαντίδη που ήταν τότε αρχηγός της ομάδας, να καλεί τον Αλβέρτη (παρόλο που ήταν εκτός αποστολής), ώστε να σηκώσουν μαζί το τρόπαιο της Ευρωλίγκα.

Με το «τριφύλλι» κέρδισε συνολικά τα πρωταθλήματα Ελλάδος των περιόδων 1997-98, 1998-99, 1999-2000, 2000-01, 2002-03, 2003-04, 2004-05, 2005-06, 2006-07, 2007-08, 2008-09, χάνοντας μόνο το πρωτάθλημα της σεζόν 2001-02 από την ΑΕΚ, και τα κύπελλα Ελλάδος του 1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009.

Σε διεθνές επίπεδο κέρδισε την Ευρωλίγκα το 1996, 2000, 2002, 2007 και 2009. Το 1996 κατέκτησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, ενώ το 2007 και το 2009 πέτυχε το Τριπλ Κράουν.

Συμμετείχε 12 φορές στο Ελληνικό All Star Game, και αναδείχτηκε μια φορά MVP το 2001, ενώ νίκησε στο διαγωνισμό τρίποντων τρεις συνεχόμενες φορές (ρεκόρ) το 1996 I, 1996 II και 1997 (και έκτοτε σταμάτησε να συμμετέχει στο διαγωνισμό).

Το 2010, ήταν στους 50 υποψήφιους για να βρεθεί στην καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκα για τη δεκαετία 2000-2010, δεν κατάφερε ωστόσο να μπει στην τελική δεκάδα.

Τελευταία Αρθρα

το δεύτερο μέρος της τριλογίας του ‘The Godfather’

Στις 20 Δεκέμβρη του 1974, οκτώ ημέρες μετά την αβάν πρεμιέρ στη Νέα Υόρκη,...

Μπόσμαν, ο άνθρωπος που άλλαξε το ”μεταγραφικό παζάρι”

15 Δεκεμβρίου 1995... Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δέχεται τα αιτήματα του Βέλγου ποδοσφαιριστή...

Μαρτσέλο Μαστρογιάννι: ”Η Νάπολη είναι μία και μοναδική”

«Η Νάπολη πρέπει να θεωρείται ως μια μοναδική, πολύ έξυπνη πόλη. Η Νάπολη είναι πολύ...

Λεονάρντο: ”Μετά τον Μαραντόνα και τον Πελέ, είναι ο Ρονάλντο”

"Δεν τον αποκαλούν Ρονάλντο το Φαινόμενο για τo τίποτα, χωρίς λόγο... Όταν ήρθε η...

Παρομοια αρθρα

Μάικλ Τζόρνταν, ο τέλειος ανταγωνιστικός παίκτης

O Horace Grant, πρώην συμπαίκτης του Jordan, ρωτήθηκε για την συμπεριφορά του Mike στην...

Πιτ Παπαχρόνης, ένας σκληροτράχηλος μπασκετμπολίστας

Ο Παναγιώτης "Πιτ" Παπαχρόνης, γεννημένος στις 17 Οκτωβρίου 1967 είναι πρώην Ελληνοαμερικανός επαγγελματίας μπασκετμπολίστας. Ο...

Παναγιώτης Λιαδέλης, από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες σκόρερ

Ο Παναγιώτης Λιαδέλης (Βόλος, 7 Δεκεμβρίου 1974) είναι Έλληνας επαγγελματίας πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής. Έχει ύψος...