«Στη Σερβία βομβάρδιζαν με ουράνιο, πολιτισμένοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αλλά ένας Έλληνας είπε όχι».
Ένα μεγάλο γκράφιτι στο κέντρο Dorcel του Βελιγραδίου με τον Έλληνα αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού Μαρίνο Ριτσούδη, ο οποίος αποτάχτηκε από το Πολεμικό Ναυτικό γιατί αρνήθηκε να λάβει μέρος στους βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας το 1999.
Ο Ριτσούδης καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση και κυνηγήθηκε απο όλους, αυτός αρνήθηκε ακόμα και την οικονομική ενίσχυση που του προσέφερε η Σερβία προκειμένου να τον τιμήσει.
Στην απολογία του στο ναυτοδικείο Πειραιά όπου δικάστηκε είπε…
«Είχα δύο δρόμους να διαλέξω επέλεξα αυτόν που έχετε πάνω από εσάς» δείχνοντας την εικόνα του Χριστού πάνω από το προεδρείο «τον οποίο και εγώ βάζω πάνω απ’ όλα γιατί ο νόμος του Θεού είναι πάνω από όλους.
Είναι η συνείδηση του καθενός.»
Σήμερα εργάζεται σαν καπετάνιος σε γιοτ αλλά οι Σέρβοι δεν τον ξέχασαν και το πρόσωπο του κοσμεί τους δρόμους του Βελιγραδίου.
Αν και η Ελλάδα δεν συμμετείχε στον συνασπισμό του ΝΑΤΟ κατά της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας το 1999, ούτε εκχώρησε εναέριο χώρο, ο στρατός της έπρεπε να δραστηριοποιηθεί λόγω πιθανής μετάδοσης της σύγκρουσης, δηλαδή μετακίνησης ενδιαφερόντων ατόμων ασφαλείας.
Εξαιτίας αυτού, η Κυβέρνηση της Ελλάδος αποφάσισε το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» με σήμανση D221 αποστέλλεται στην Αδριατική Θάλασσα. Αυτό το πλοίο ανήκε στο ναυτικό των ΗΠΑ.
Ο καπετάνιος της φρεγάτας, καπετάν Μαρίνος Ριτσούδης, συνεννοήθηκε με τον ιερέα του και είχε την ευλογία να αρνηθεί την παραγγελία.
Αυτό μεταφέρθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τον τότε επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Τότε ο Ριτσούδης είπε στους στρατιώτες του: «ως ορθόδοξος δεν μπορώ να συμμετάσχω στην επίθεση κατά του αδελφικού λαού» κάτι που γνώρισε την έγκρισή τους.
Μετά γύρισε το πλοίο και το επέστρεψε στο λιμάνι του.
Σημειωτέον δε ότι την αρχή είχε κάνει ο τότε ναύτης Ν.Γαρδίκης όπου στην πρωϊνή αναφορά της 13ης Απριλίου 1999 είπε…
“Ευπειθώς αναφέρω, αρνούμαι να συμμετέχω στο έγκλημα”.
Στο Ντόρκολ υπάρχει μια τοιχογραφία με την εικόνα του καπετάν Ριτσούδη και τα λόγια του ότι ως ορθόδοξος δεν μπορεί να λάβει μέρος στην επίθεση στον αδελφό λαό.
Όταν έμαθε για την ύπαρξη αυτής της τοιχογραφίας, ο Ριτσούδης δήλωσε…
” Όταν μιλάμε για τοιχογραφίες, οι δικοί σας τις ζωγράφισαν για να μου εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους και η αλήθεια είναι ότι το μόνο που θέλω είναι να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους δικούς σας ανθρώπους.
Γιατί, πριν πάρω την απόφαση να μην υπακούσω στη διαταγή και να μην βομβαρδίσω τη Σερβία, την οποία έφερα από καρδιάς, είδα τη γενναία αντίσταση του σερβικού λαού και τους γενναίους στρατιώτες που πολέμησαν ενάντια στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.”