ΑρχικήΠοδοσφαιρο''O αγώνας του θανάτου'' Ο ηρωισμός των παικτών της Σταρτ

”O αγώνας του θανάτου” Ο ηρωισμός των παικτών της Σταρτ

Το καλοκαίρι του 1942, η Ουκρανία βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή, οι ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου εργάζονταν σε ένα αρτοποιείο του Κιέβου, παίζοντας ποδόσφαιρο στον ελεύθερο χρόνο.

Οι Γερμανοί τους ζήτησαν να δημιουργήσουν μια «Μικτή Κιέβου», ώστε να αγωνίζονται εναντίον μικτών ομάδων των γερμανικών στρατιωτικών μονάδων.

Ο παλιός τερματοφύλακας της ομάδας Νικολάι Τρούσεβιτς, αναλαμβάνει και καταφέρνει να συγκροτήσει μια νέα ομάδα.Οκτώ ποδοσφαιριστές της Ντιναμό (Τρούσεβιτς, Σβιριντόφσκι, Κορότκιχ, Κλιμένκο, Τιούτσεφ, Πούτιστιν, Κουζμένκο, Χοντσαρένκο) και τρεις της Λοκομοτίβ Κιέβου (Μπαλάκιν, Σουκάρεφ, Μέλνικ), συγκρότησαν την «Start».

Στις 17 Ιουλίου, οι Γερμανοί παρουσίασαν την πιο δυνατή ομάδα τους, αλλά γνώρισαν την συντριβή με 6-0 από την Σταρτ. Πεισμωμένοι από την ήττα, σε μία εποχή που ο αθλητισμός, το ποδόσφαιρο και η πατρίδα ήταν αλληλένδετα για τους ναζί, κάλεσαν, την πανίσχυρη ομάδα της γερμανικής αεροπορίας, Flakelf, για να αντιμετωπίσει τη Σταρτ.

Αλλά και πάλι έχασαν με 5-1 στις 6 Αυγούστου, «λειτουργώντας» πια ως ένεση ανάτασης για τον ουκρανικό λαό. Οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να συμβιβαστούν με την ήττα. Ζήτησαν «εκδίκηση», ορίζοντας την ρεβάνς τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου.

Τον «αγώνα του θανάτου» («The death match»), όπως χαρακτηρίστηκε.Στα αποδυτήρια, πριν την έναρξη του αγώνα, οι άντρες των SS είναι ξεκάθαροι προς τους ποδοσφαιριστές της «Σταρτ»:

«Οταν βγείτε στο γήπεδο θα χαιρετήσετε με τον δικό μας τρόπο».

Εκεί όμως, μόλις βγαίνουν στο κατάμεστο στάδιο, στον ναζιστικό χαιρετισμό των αντιπάλων τους, απαντούν με τον σοβιετικό χαιρετισμό: «Fizcult Hura» («Ζήτω ο αθλητισμός »).

Στο ημίχρονο του αγώνα, και ενώ το σκορ ήταν 3-1 υπέρ της Σταρτ, οι ναζί φτάνουν στα αποδυτήρια των Ουκρανών με ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

Η θα καθήσετε να χάσετε ή θα υποστείτε τις συνέπειες…

«Μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο τρέμοντας από τον φόβο και από την πείνα, αποφασισμένοι να χάσουν, όμως δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην αξιοπρέπεια» γράφει ο Ουρουγουανός Εντουάρδο Γκαλεάνο, στο βιβλίο του «Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως».

Νίκησαν 5-3 …

«Με τη λήξη του αγώνα, τουφεκίστηκαν στην κορυφή ενός ψηλού βράχου και οι ένδεκα, ενώ φορούσαν ακόμα τις φανέλες τους» συνεχίζει ο Γκαλεάνο.

O αγώνας ήρθε στο φως της δημοσιότητας 16 χρόνια μετά τη διεξαγωγή του, από ένα άρθρο Ουκρανού δημοσιογράφου σε εφημερίδα του Κιέβου.

Άλλοι, αναφέρουν πως κάποιοι από αυτούς, πέθαναν κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων, μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκτελέστηκαν μερικούς μήνες αργότερα.

Aφιέρωμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταία Αρθρα

Γιώργος Τρόντζος, ο ψηλός της Α.Ε.Κ. και της Εθνικής

Ο Γιώργος Τρόντζος, είναι Έλληνας πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και προπονητής. Aγωνιζόταν στη θέση του σέντερ...

Φαίδων Ματθαίου, ο Πατριάρχης του ελληνικού μπάσκετ

Ο Φαίδων Ματθαίου (12 Ιουλίου 1924 - 17 Σεπτεμβρίου 2011) ήταν Έλληνας διεθνής αθλητής...

Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, παρών σε μεγάλες μπασκετικές στιγμές

Ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου είναι προπονητής καλαθοσφαίρισης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 28 Σεπτεμβρίου 1952. Ήταν πρώτος βοηθός...

Βαγγέλης Αλεξανδρής, όνομα συνδεδεμένο με το μπάσκετ

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής είναι Έλληνας πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και προπονητής. Με ύψος 1,82 μέτρα αγωνιζόταν...

Παρομοια αρθρα

Ανδρέας Μουράτης, μια ζωή δίπλα στον Ολυμπιακό

Ο Ανδρέας Μουράτης ήταν Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, αρχηγός του Ολυμπιακού και της εθνικής Ελλάδας. Γεννήθηκε...

Ο Τάσος Κατσαμπής, με 416 συμμετοχές στην Α’ Εθνική

Ο Τάσος Κατσαμπής είναι Έλληνας παλαίμαχος επαγγελματίας διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στη θέση του...

Παντελής Κωνσταντινίδης, ο «Σβούρας»

Ο Παντελής Κωνσταντινίδης είναι Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής γεννημένος στην Φλώρινα στις 16 Αυγούστου...