”Μερικές φορές, οι παίκτες πρέπει να κάθονται μαζί, ακόμα και χωρίς τον προπονητή και να συζητάνε πώς πηγαίνουν τα πράγματα. Το σημαντικότερο πράγμα σε μια ομάδα, είναι η συνοχή και η ομοιογένεια.”
Στέφαν Εφενμπεργκ
Aρχηγός, με το μάτι να γυαλίζει, δεν καταλάβαινε ούτε απο έδρες, ούτε απο αντιπάλους.
Μεγάλος αρχηγός!
Ηγέτης μέσα στο γήπεδο και πέρα από την προσωπικότητα που είχε, ήξερε και καντάρια μπάλα και όπως έλεγε και ο ίδιος…
«Έχω ένα τεράστιο, αναθεματισμένο πρόβλημα. Λέω πάντα αυτό που πιστεύω.»
Ο Στέφαν Έφενμπεργκ είναι Γερμανός πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν ως μέσος.
Η τελευταία ομάδα του ήταν η Ουέρντινγκεν 05.
Ως μέσος, ήταν γνωστός για τις ηγετικές του ικανότητες, τη πάσα, την ικανότητα στο σουτ και τη φυσική του δύναμη, αλλά ήταν επίσης ένας ιδιοσυγκρασιακός και αμφιλεγόμενος χαρακτήρας.
Μόνο στην Μπούντεσλιγκα – όπου αγωνίστηκε κυρίως στην Μπάγερν Μονάχου, σε έξι σεζόν και σε δύο διαφορετικές περιόδους– ο Έφενμπεργκ συγκέντρωσε 109 κίτρινες κάρτες, ρεκόρ όλων των εποχών την εποχή της αποχώρησής του.
Με την Μπάγερν, κέρδισε τρία πρωταθλήματα και ήταν ο αρχηγός του συλλόγου στην κατάκτηση του τίτλου του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ το 2001.
Σε μια καριέρα που διακόπηκε απότομα μετά από μια κόντρα με τη διοίκηση, έπαιξε για την Εθνικής Γερμανίας σε περισσότερες από 30 περιπτώσεις, εκπροσωπώντας τη χώρα σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Το παρατσούκλι του είναι Der Tiger («Τίγρης»).
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Νίντορφ του Αμβούργου στις 2 Αυγούστου 1968, ο Στέφαν Έφενμπεργκ ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία με την Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ, όπου έγινε αδιαμφισβήτητη πρώτη επιλογή από την ηλικία των 20 ετών. Αυτό προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Μπάγερν Μονάχου, όπου σημείωσε 19 γκολ στις δύο πρώτες σεζόν του μετά τη μεταγραφή του, αν και ο σύλλογος απέτυχε να κερδίσει κάποιον τίτλο με τον Έφενμπεργκ στη σύνθεση.
Όταν ο θρυλικός Λόταρ Ματέους (ο οποίος αγωνίστηκε επίσης στην Μενχενγκλάντμπαχ) επέστρεψε στην Μπάγερν το 1992, ο Έφενμπεργκ μετακόμισε στην Φιορεντίνα.
Παρά την παρουσία του Δανού Μπρίαν Λάουντρουπ και του Αργεντινού Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, η Φιορεντίνα υποβιβάστηκε από τη Σέριε Α στην πρώτη του σεζόν.
Ο Έφενμπεργκ παρέμεινε στη δεύτερη κατηγορία, κερδίζοντας την άνοδο στην πρώτη προσπάθεια.
Το καλοκαίρι του 1994, ο Έφενμπεργκ επέστρεψε στη Μενχενγκλάντμπαχ, όπου εμφανίστηκε σε 118 αγώνες πρωταθλήματος, σκοράροντας 23 γκολ, πριν υπογράψει ξανά με την Μπάγερν το 1998.
Η δεύτερη θητεία του Έφενμπεργκ με τους Βαυαρούς ήταν πολύ πιο επιτυχημένη.
Κέρδισε τρεις συνεχόμενους τίτλους Μπουντεσλιγκα και η Μπάγερν έφτασε επίσης σε δύο τελικούς ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ, ο πρώτος από τους οποίους ήταν η νίκη με 1–2 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999.
Η Μπάγερν επέστρεψε στον τελικό το 2001 με αρχηγό τον Έφενμπεργκ.
Σκόραρε το γκολ της ισοφάρισης της Μπάγερν από το σημείο του πέναλτι σε μια νίκη εναντίον της Βαλένθια (1–1, νίκη στη διαδικασία των πέναλτι).
Μετά τον τελικό, ο Έφενμπεργκ ονομάστηκε ο Πολυτιμότερος Παίκτης του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ 2000-01.
Μετά την αποχώρησή του, οι οπαδοί του συλλόγου τον ψήφισαν ως έναν από τους έντεκα καλύτερους παίκτες της Μπάγερν όλων των εποχών.
Μετά από ένα πέρασμα στη Βόλφσμπουργκ, ο Έφενμπεργκ τελείωσε την καριέρα του στο Κατάρ με την Αλ Αραμπί, με συμπαίκτη του τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα.
Εμφανίστηκε περιστασιακά ως ειδικός σχολιαστής για τη γερμανική τηλεόραση μετά την απόσυρσή του ως παίκτης.
Ο Έφενμπεργκ έπαιξε 35 παιχνίδια με την Εθνική Γερμανίας και σημείωσε 5 γκολ.
Το ντεμπούτο του έγινε στις 5 Ιουνίου 1991, σε έναν αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1992 εναντίον της Ουαλίας, καθώς έπαιξε τα τελευταία 18 λεπτά μιας εκτός έδρας ήττας με 1–0.
Αγωνίστηκε σε όλους τους αγώνες στην τελική φάση.
Σκόραρε στον δεύτερο αγώνα της φάσης των ομίλων, στη νίκη με 2–0 επί της Σκωτίας.
Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ομίλων εναντίον της Νότιας Κορέας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, ο Έφενμπεργκ «έδειξε το δάχτυλο» στους Γερμανούς οπαδούς όταν αντικαταστάθηκε μετά από μια κακή απόδοση.
Οι Γερμανοί ήταν τότε μόνο ένα γκολ μπροστά, αφού προηγήθηκαν με 3-0.
Ο Γερμανός προπονητής Μπέρτι Φογκτς ήταν τόσο εξοργισμένος με αυτό το περιστατικό που έδιωξε τον Έφενμπεργκ από την ομάδα επί τόπου και δήλωσε ότι τελείωσε ως διεθνής παίκτης.
Ο Έφενμπεργκ δεν εμφανίστηκε ξανά σε άλλο διεθνή αγώνα μέχρι το 1998, όταν επανήλθε για λίγο στην εθνική ομάδα για δύο φιλικούς αγώνες στη Μάλτα τον Σεπτέμβριο, που έτυχε να ήταν οι δύο τελευταίοι αγώνες του Φογκτς ως προπονητής της εθνικής ομάδας. Αποδείχτηκε ότι ήταν οι τελευταίες του συμμετοχές για τη Γερμανία.
Ο Έφενμπεργκ είχε ιστορικό να προσελκύει την προσοχή και την οργή από τους οπαδούς και άλλους παίκτες με τη συμπεριφορά του.
Το 1991, πριν από έναν αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ εναντίον της τότε ημι-επαγγελματικής Κορκ Σίτι, ο Έφενμπεργκ είπε στον Τύπο ότι ήταν σίγουρος για τη νίκη, λέγοντας ότι ο μέσος της Κορκ Σίτι, Ντέιβ Μπάρι ήταν «σαν τον παππού (του)».
Ο Μπάρι πήρε την εκδίκηση του σκοράροντας το πρώτο γκολ στην ισοπαλία με 1–1 της ομάδας στο Μάσγκρειβ Παρκ.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Έφενμπεργκ ήταν σπάνια εκτός των ταμπλόιντ, ειδικά όταν εγκατέλειψε τη σύζυγό του, Μαρτίνα και αποκάλυψε μια σχέση με την Κλαούντια Στρουντς, η οποία εκείνη την εποχή ήταν σύζυγος του πρώην συμπαίκτη του, Τόμας Στρουντς.
Αργότερα, ο Έφενμπεργκ δημοσίευσε μια αμφιλεγόμενη αυτοβιογραφία, διαβόητη για το κραυγαλέο περιεχόμενό της, η οποία περιελάμβανε επιθέσεις εναντίον ορισμένων άλλων επαγγελματιών του ποδοσφαίρου, δηλαδή τον συμπαίκτη του σε σύλλογο και εθνική ομάδα, Λόταρ Ματέους.