”Εκανα πρόπονηση τέσσερα χρόνια για να τρέχω μόνο εννιά δευτερόλεπτα στους αγώνες και υπάρχουν άνθρωποι που επειδή δεν βλέπουν αποτελέσματα μέσα σε δύο μήνες, τα αφήνουν όλα στην ακρη.
Μερικές φορές η αποτυχία σε ψάχνει, εσύ όμως ποτέ δεν πρέπει να τα παρατήσεις.”
Ο Γιουσέιν Μπολτ, ο τζαμαικανός αθλητής στίβου στους αγώνες ταχύτητας, είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο αγώνισμα των 100 μέτρων, των 200ων μέτρων και στο αγώνισμα των 4χ100 μέτρων.
Ο Γιουσέιν Μπολτ, είναι Τζαμαϊκανός πρώην αθλητής στίβου στους αγώνες ταχύτητας.
Από τους μεγαλύτερους όλων των αθλημάτων της σύγχρονης εποχής.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τον περιγράφει ως «έχοντα πρωταρχική θέση στην επιλογή του κορυφαίου αθλητή όλων των εποχών».
Ασυνήθιστα ψηλός για τα αγωνίσματα που τον έκαναν παγκόσμιο αθλητικό είδωλο (1,95 μέτρα), αψήφησε τη συμβατική σοφία ότι οι πολύ ψηλοί δρομείς ταχύτητας είναι σε μειονεκτική θέση, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τα εκατό μέτρα σε χρόνο 9,69 δευτερολέπτων, ενώ στην ίδια διοργάνωση έγινε ο πρώτος αθλητής που κατέχει ταυτόχρονα τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 μέτρα, 200 μέτρα και στα 4 × 100 μέτρα.
Ψηφίστηκε καλύτερος αθλητής της χρονιάς το 2009 από την Διεθνή Ένωση Αθλητικών Συντακτών, διάκριση που κέρδισε άλλες τέσσερις φορές στην καριέρα του.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, κατέκτησε άλλα τρία χρυσά μετάλλια (σε 100 μ., 200 μ. και στην 4 × 100 μ. σκυταλοδρομία), επίτευγμα που επανέλαβε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, φτάνοντας τα εννέα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο σύνολο.
Έντεκα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, κέρδισε διαδοχικά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 100 μέτρα, 200 μέτρα και 4 × 100 μέτρα χρυσά μετάλλια από το 2009 έως το 2015, με εξαίρεση τα 100 μέτρα λόγω άκυρης εκκίνησης το 2011.
Είναι ο πιο επιτυχημένος αθλητής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος: είναι ο πρώτος που κέρδισε τέσσερις τίτλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 200 μέτρα και ο πιο επιτυχημένος από κοινού στα 100 μέτρα με τρεις τίτλους.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) τον επέλεξε έξι φορές για αθλητή της χρονιάς, το 2008, 2009, 2011, 2012, 2013 και 2016, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο αθλητή.
Προπονητής του ήταν ο Γκλεν Μιλς.
Γεννήθηκε στην Τρελόνι της Τζαμάικα (αγροτική περιοχή στα βορειοδυτικά της χώρας), στις 21 Αυγούστου του 1986 από γονείς παντοπώλες. Είναι o πρωτότοκος του Γουέλσλι και της Τζένιφερ, οι οποίοι απέκτησαν και την Σερίν, με τον Γιουσέιν να έχει έναν ακόμη αδελφό, 8 μήνες νεότερο από άλλη μητέρα.
Ως παιδί παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο Βαλντέσια, όπου άρχισε να δείχνει τις δυνατότητές του στους αγώνες ταχύτητας, όταν έτρεξε στην ετήσια εθνική συγκέντρωση του δημοτικού σχολείου της ενορίας του.
Μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών, είχε γίνει ο ταχύτερος δρομέας στα 100 μέτρα.
Παρ’ όλα αυτά ξεκίνησε τον αθλητισμό στα προεφηβικά του χρόνια παίζοντας κρίκετ και στο ποδόσφαιρο, όντας οπαδός του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Φοίτησε στο Γυμνάσιο Γουίλιαμ Nιμπ το οποίο είχε ιστορία επιτυχίας στον στίβο με προηγούμενους μαθητές, συμπεριλαμβανομένου του σπρίντερ Μάικλ Γκριν.
Ο Μπολτ κέρδισε το πρώτο του ετήσιο μετάλλιο πρωταθλημάτων γυμνασίου το 2001: πήρε το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα με χρόνο 22,04 δευτερόλεπτα.
Βλέποντας την πορεία του, ο προπονητής του κρίκετ τον προέτρεψε να δοκιμάσει σοβαρά στον στίβο, ενώ πρόσωπα – «κλειδιά» για την μετέπειτα πορεία του «ανθρώπου αστραπή», αποδεικνύονται τελικά ο Πάμπλο ΜακΝιλ, πρώην ολυμπιονίκης σπρίντερ και ο Ντουέιν Τζάρετ, οι οποίοι τον καθοδηγούσαν προκειμένου να βελτιώσει τις ικανότητες του.
Κλείνοντας την καριέρα του είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι μεταξύ των 12 δρομέων ταχύτητας που έχουν κατέβει τα 9,84 δευτερόλεπτα, μόλις δύο δεν έχουν σπιλώσει το όνομά τους με υποθέσεις ντόπινγκ και αποτυχημένους ελέγχους.
Ο ένας είναι ο Μπολτ, ο οποίος παραμένει ο ταχύτερος όλων των εποχών.
Δεν έχει συμπληρωθεί το βιογραφικό του με υποθέσεις φαρμακοδιέγερσης ή υποψίες και αποχώρησε ηττημένος κάποια στιγμή.
Ο δεύτερος άσπιλος του σχετικού πίνακα με τους ταχύτερους είναι ο 12ος κατά σειρά σπρίντερ, επίσης από την Καραϊβική.
Πρόκειται για τον Ρίτσαρντ Τόμπσον από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, που τερμάτισε δεύτερος στα 100 μέτρα- πίσω από τον Μπολτ- στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008 στο Πεκίνο.
Το ατομικό ρεκόρ του (9,82) είναι και εθνικό ρεκόρ.
Μόνο 15 επιδόσεις στα 100 μέτρα, από τις κορυφαίες 50 όλων των εποχών, έχουν επιτευχθεί από αθλητή που δεν έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο ντόπινγκ.
Και οι 15 ανήκουν στον Μπολτ, ενώ από τις πέντε καλύτερες επιδόσεις είναι κάτοχος των τριών με τις άλλες δύο (9,69 δευτερόλεπτα) να έχουν επιτευχθεί από αθλητές που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις χρήσης απαγορευμένων ουσιών (Τάισον Γκέι, Γιόχαν Μπλέικ).
Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του με τους υπόλοιπους.
Η συνολική του παρουσία έγινε αντικείμενο και επιστημονικών μελετών.
Από εμβιομηχανική άποψη, οι ταχύτεροι δρομείς αυτών των αποστάσεων είναι σχετικά κοντοί και οι μύες τους είναι γεμάτοι με ίνες ταχείας συστολής για γρήγορη επιτάχυνση.
Ο Τζαμαϊκανός είναι ένας σωματώδης αθλητής, όχι ένας ψηλός και αδύνατος.
Δεδομένου του μεγέθους του – το κεφάλι και οι ώμοι του ήταν συνήθως πάνω από τους ανταγωνιστές του – ο Μπολτ θα πρέπει να είναι τελευταίος από τους βατήρες εκκίνησης και τελευταίος στη γραμμή τερματισμού.
Κι όμως είναι ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο.
Ο ίδιος έχει διευκρινήσει ότι το ύψος του τον βοήθησε, τονίζοντας όμως το ρόλο της σκληρής δουλειάς που χρειάστηκε στην καριέρα του. Ομάδα Φυσικών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού κατάφεραν να δημιουργήσουν μαθηματικό μοντέλο που έδωσε απαντήσεις. Μιλώντας στη Huffington Post, ο δρ. Χόρχε Χερνάντες, καθηγητής βιοφυσικής στο πανεπιστήμιο…
«Σύμφωνα με τη μελέτη μας, φαίνεται πως ο Μπολτ είναι σε θέση να αναπτύξει περισσότερη δύναμη από ότι οι άλλοι δρομείς.
Ένας τρόπος να το κάνει αυτό είναι ότι βρίσκει έναν τρόπο να μειώσει την έκταση (διατομή, όπως την αποκαλούμε) του σώματος του που εκτίθεται στον αέρα, μειώνοντας έτσι την αντίσταση.
Ίσως υιοθετώντας μία συγκεκριμένη θέση πορείας που μειώνει αυτή την έκταση αλλά όχι την απόδοση του και την ικανότητα να αναπτύξει όλη του τη δύναμη».
Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα…
Από τη συνολική ενέργεια που αναπτύσσει ο Μπολτ, μόνο το 7,79 % χρησιμοποιείται για να επιτύχει κίνηση, ενώ το 92,21 % χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αεροδυναμικής οπισθέλκουσας.
Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Physics στις 25 Ιουλίου 2013
Ερευνητές από τη Μεγάλη Βρετανία έβαλαν στο μικροσκόπιο το σώμα του, και έβγαλαν ένα συμπέρασμα που φαίνεται να είναι ασφαλές: τα συμμετρικά γόνατά του θα μπορούσαν να είναι μια επαρκής απάντηση.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Τζον Μάνινγκ, του Πανεπιστημίου Northumbria στο Νιούκασλ, «σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους, οι Τζαμαϊκανοί έχουν πιο συμμετρικά πόδια, ιδιαιτέρως στα γόνατα.
Αυτό τους κάνει να υπερέχουν στους αγώνες ταχύτητας». Η συγκεκριμένη μελέτη, για τη συμμετρία των οστών, ξεκίνησε το 1996, συνεχίζεται και περιλαμβάνει περίπου 300 παιδιά δημοτικών σχολείων από τις αγροτικές Τζαμάικα, με μέσο όρο ηλικίας τα οκτώ χρόνια.
Οι ερευνητές έχουν μεταβεί στην Τζαμάικα μετρώντας επανειλημμένα τα παιδιά.
Όπως εξηγεί ο κ. Μάνινγκ…
«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μικρές αποκλίσεις από τη συμμετρία σε κάθε χαρακτηριστικό».
Η συμμετρία του σώματος θεωρείται ότι είναι ένα σημάδι της συνολικής γενετικής κατάστασης και της καλής σωματικής ανάπτυξης.
Συνεχίζει ο καθηγητής Μάνινγκ…
«Οσον αφορά το τρέξιμο, βρήκαμε παιδιά με συμμετρικά πόδια από το 1996.
Τα αποτελέσματα των ερευνών μας έδειξαν πως τα παιδιά από την Τζαμάικα τρέχουν πιο γρήγορα από τα αντίστοιχα της Μ. Βρετανίας.
Νομίζω ότι αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγήσει την επιτυχία των Τζαμαϊκανών στο στίβο».
Ιδιαίτερα για τον Γιουσέιν Μπολτ οι ερευνητές σημειώνουν…
Δεν έχει τη σωματική διάπλαση ενός τυπικού σπρίντερ.
Είναι πολύ πιο ψηλός και λεπτός από πολλούς προηγούμενους κατόχους παγκοσμίων ρεκόρ.
Πάντως, το ύψος και το μήκος του ποδιού του σημαίνει ότι έχει ένα πολύ μεγάλο άλμα, το οποίο είναι πλεονέκτημα στα μεσαία στάδια του αγώνα, όταν έχει φτάσει η μέγιστη ταχύτητά του – αλλά πρέπει να έχει και τη δύναμη για να διατηρήσει την ταχύτητά του, μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.
Οι Τζαμαϊκανοί αθλητές με καταγωγή από τη Δυτική Αφρική έχουν σημαντικά ταχύτερη συστολής των μυϊκών ινών του από τους δρομείς άλλων χωρών.
Επίσης ήταν γνωστή και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο…
Στο τεχνικό κομμάτι, το ύψος του του επέτρεπε να τελειώνει τα 100 μέτρα σε 40 ή 41 διασκελισμους έναντι 42,5 έως 46 των άλλων δρομέων ταχύτητας.
”Ο Ρουντ Φαν Νιστελρόι ήταν αυτός που με έκανε να υποστηρίξω την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Εβλεπα έναν επιθετικό τέτοιου επίπεδου να αγωνίζεται για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Σκεφτόμουν ότι αυτός ο τύπος είναι ένας από τους καλύτερους και για μένα ο λόγος που ξεκίνησα να υποστηρίζω την Γιουνάιτεντ.
Ποτέ δεν άλλαξα, είναι ο αγαπημένος μου και έχω δει σπουδαίους παίκτες.”
Γιουσέιν Μπολτ