Ο Μινγκ έπαιξε 8 φορές ως βασικός για τη Δυτική Περιφέρεια στο ΝΒΑ All-Star Game και εκλέχτηκε 5 φορές στην Κορυφαία Ομάδα All-NBA. Κατά την τελευταία του σεζόν, ήταν ο ψηλότερος ενεργός παίκτης στο ΝΒΑ, με ύψος 2,29 μ.
Ο Μινγκ, ο οποίος γεννήθηκε στη Σαγκάη, άρχισε να παίζει για τους Σαρκς ως έφηβος και έπαιξε με την πρώτη ομάδα για πέντε χρόνια στο CBA, κερδίζοντας ένα πρωτάθλημα στην τελευταία του χρονιά.
Μετά από διαπραγματεύσεις με το CBA και τους Σαρκς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του, ο Μινγκ επιλέχθηκε από τους Ρόκετς ως η πρώτη συνολική επιλογή στο NBA Ντραφτ του 2002.
Έφτασε στα πλέι οφ του ΝΒΑ τέσσερις φορές και οι Ρόκετς κέρδισαν τη σειρά του πρώτου γύρου στην postseason του 2009, την πρώτη τους νίκη στη σειρά πλέι οφ από το 1997.
Τον Ιούλιο του 2011, ο Μινγκ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το επαγγελματικό μπάσκετ λόγω μιας σειράς τραυματισμών στο πόδι και στον αστράγαλο, που τον ανάγκασαν να χάσει 250 αγώνες στις τελευταίες έξι σεζόν.
Σε οκτώ σεζόν με τους Ρόκετς, ο Μινγκ κατατάσσεται 6ος μεταξύ των κορυφαίων σε συνολικούς πόντους και συνολικά ριμπάουντ, και δεύτερος σε συνολικά μπλοκ.
Ο Μινγκ είναι ένας από τους πιο γνωστούς αθλητές της Κίνας, με χορηγίες με πολλές μεγάλες εταιρείες.
Η πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ ήταν το θέμα μιας ταινίας ντοκιμαντέρ, The Year of the Yao («Η χρονιά του Γιάο»), και συνέγραψε, μαζί με τον αναλυτή του NBA, Ρικ Μπούχερ, μια αυτοβιογραφία με τίτλο Yao: A Life in Two Worlds («Γιάο:Μία ζωή σε δύο κόσμους»).
Γνωστός στην Κίνα ως «Φαινόμενο Γιάο Μινγκ» και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «Δυναστεία Μινγκ», η επιτυχία του Μινγκ στο ΝΒΑ και η δημοτικότητά του μεταξύ των θαυμαστών του, τον έκαναν σύμβολο μιας νέας Κίνας που ήταν ταυτόχρονα πιο μοντέρνα και πιο σίγουρη.
Τον Απρίλιο του 2016, ο Μινγκ εξελέγη στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, μαζί με τον Σακίλ Ο’Νιλ και τον Άλεν Άιβερσον.
Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Μινγκ εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Κίνας.
Εννιά χρόνια αγωνίστηκε στο ΝΒΑ ο Γιάο Μινγκ.
Πήρε μέρος σε οχτώ All Star Games, ενώ οι Χιούστον Ρόκετς απέσυραν την φανέλα με το νούμερο 11.
Σημείο αναφοράς για όλους τους κινέζους που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με το μπάσκετ.